Home Bezoeken Bekende Arendonkenaars Bartel Pegh

Bartel Pegh

Drie ossen gestolen

Een zekere Bartel Pegh was in het voorjaar van 1705 (dit jaartal staat ter discussie) naar de markt geweest in Overpelt. Onderweg kon hij niet aan de verleiding weerstaan en stal een os. Een eindje verderop nam hij nog eens twee ossen mee.

Bartel Pegh liep echter tegen de lamp en werd door de Arendonkse Schout tegengehouden.Nadat de Schout een persoonsbeschrijving had gekregen uit Limburg van een ossendief, wist hij voldoende. Bartel Pegh werd aangehouden en aan een verhoor onderworpen. Deze ondervraging moet niet echt zachthandig geweest zijn. Hij werd op de pijnbank gelegd van halfacht in de ochtend tot kwart voor negen. Het duurde dan ook niet lang alvorens de dief tot een volledige bekentenis overging. De rechters hadden tevens nog een bewijsstuk in handen. Bij het openbreken van de staldeur bij de tweede diefstal, was de punt van het mes in het hout blijven steken. Dit mespunt paste precies op het zakmes van Bartel Pegh.

Het vonnis

Op 10 juli 1705 werd volgend vonnis uitgesproken :

" Mijn voerschreven heeren die scheepenen wijsen en verclaeren voor het recht, dat de gevangene heeft verbeurt lijf ende goet ot des heeren behoef, ende dat de heere aanlegger hem sal moegen doen executeren met de coorde tot de dood daer naer volght".

Al de dag nadien, op 11 juli 1705 werd in aanwezigheid van de volledige schepenbank Bartel Pegh opgehangen. Dit gebeurde aan het Galgeven, een ven tussen Arendonk en Reusel.