Home Bezoeken Bekende Arendonkenaars Rik van Steenbergen

Rik van Steenbergen

Rik van Steenbergen

Rik Van Steenbergen (Arendonk, 9 september 1924 – Antwerpen, 15 mei 2003) was een succesvol Belgische wielrenner in de jaren '40, '50 en '60.

Van Steenbergen bezit een palmares als een boek. Als beroepsrenner, tussen 1942 en 1966, won hij onder andere twee keer de Ronde van Vlaanderen, twee keer Parijs-Roubaix, twee keer de Waalse Pijl, een keer Parijs-Brussel en een keer Milaan-San Remo. Hij werd drie maal wereldkampioen op de weg en schitterde meermaals in grote rondes. Hij was de snelste in verscheidene etappes in de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Italië en won eenmaal het puntenklassement in de Ronde van Spanje.

Rik Van Steenbergen (ook wel Rik I genoemd, ter onderscheiding van zijn collega en rivaal Rik Van Looy) werd wel eens verweten dat hij enkel voor het geld reed. Als hij een klassieker had gewonnen reed hij de rest van het seizoen mindere koersen voor het geld. Een krant berekende ooit dat hij één miljoen kilometer af maalde. Onderweg behaalde hij 1645 triomfen en draaide tot zijn 43ste mee aan de top.

In 1948 kreeg hij bij de overwinning in Parijs-Roubaix de "Gele wimpel" uitgereikt, de onderscheiding voor het hoogste uurgemiddelde behaald in een internationale klassieker. Hij verbeterde hiermee de prestatie van de Italiaan Jules Rossi uit 1938.

Gedurende zijn carrière reed Van Steenbergen ook met grote regelmaat op de piste en won 40 zesdaagsen, waarvan 19 met zijn landgenoot Emile Severeyns.

Rik Van Steenbergen wordt gezien als een medisch wonder, vanwege het uitzonderlijk groot hart dat hij had. Van Steenbergen overleed in 2003 in Antwerpen.

Sinds 1991 vindt in Aartselaar jaarlijks de naar Van Steenbergen vernoemde wielerwedstrijd GP Rik van Steenbergen plaats.

In 2004 werd in Arendonk een monument geplaatst met de torso van de de sportman, dat de Arendonkenaren herinnert aan hun uitzonderlijke dorpsgenoot.

In 2005 eindigde hij op nr. 85 in de Vlaamse versie van De Grootste Belg.