Home Bezoeken Erfgoed Heemmuseum

Heemmuseum

Heemmuseum

Het heemmuseum vindt in dit heemhuis een ruime lokatie en de meeste aspecten van het heem worden uitgebreid en op een overzichtelijke manier tentoongesteld.

Het is een realisatie van de Arendonkse Heemkundige kring “Als Ice Can” en werd geopend op 28 april 2000
Het museum bevindt zich achter de Toremansmolen op de Wampenberg.

Vooral specifieke Kempense thema’s komen in het museum ruim aan bod. Er is ruime aandacht voor de situering van Arendonk als grensdorp op geografisch, topografisch en politiek gebied.

Verder in het museum vind je ‘kamers’ en hoekjes met specifieke lokale thema’s: de prehistorie, 1212 ‘stad en vrijheid’, voorwerpen die herinneren aan de 18 de en 19 de eeuw, de 1 ste en 2 de wereldoorlog, het eigenaardig Arendonks dialect, de typische familiebijnamen, het ‘katholiek zijn van vroeger’, de school en het Sint-Katrien zingen, de turf winning de schapenteelt, de diamantslijperij, herinneringen aan de Duitse Basis en de dynamietfabriek. Verder hebben we aandacht voor de eeuwenoude Arendonkse Sebastiaansgilde, sport- en culturele verenigingen. We brengen de kampioenen en wereldkampioenen in de aandacht. De kunst in Arendonk verwijst naar werken van Remi Lens, Edward Vosters, Louis van Gorp, ….

Er wordt extra aandacht besteed aan schilder Jan Van Eyck, Vlaamse primitief (ex Arendonca civite) , de valkerij, sigarenmakerij en de torenmansmolen.

Een prachtige reproduktie van het Lam Gods is te bewonderen. Tevens wordt de bewijsvoering van Jan Goris, dat de wieg van Jan Van Eyck in Arendonk heeft gestaan, duidelijk gemaakt.

In de stand van de valkerij bekijken we het vangen van de roofvogels, krijgen we uitleg over het africhten en komt de jacht ruim aan bod. Van september tot maart is een valkenier met zijn roofvogel aanwezig.

Een derde van het museum wordt ingenomen door de stand over de eens zo belangrijke sigarenmakerij.
De voorstelling is opgevat als drieluik. 
In het eerste deel wordt in een werkplaats door een demonstrant aan de bezoeker getoond hoe men honderd jaar geleden ‘ met de hand’ een sigaar maakte.  
Het tweede gedeelte is een tentoonstelling van de Arendonkse sigarenfabrikanten. Dit deel wordt afgesloten met een unieke sigarenwinkel begin vijftiger jaren.  
Het derde gedeelte brengt de sfeer van een sigarenfabriek – anno 1930-1960, met een mooie collectie gerestaureerde productiemachines van kerfmachine tot cellofaneer-verpakkingsmachine.

Het mag benadrukt worden dat de ganse collectie van het museum afkomstig is van Arendonkse personen, families en verenigingen.

Openingstijden

De laatste zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur (behalve december).

Om 15.00 uur staat er een gids klaar. Wil je een rondleiding in groep, gelieve vooraf te reserveren.

Tarieven

leden : gratis

niet-leden : € 2,00

Locatie