Home Bezoeken Fietsen Valkeniersroute

Valkeniersroute

De Valkeniersroute is grensoverschrijdend en voert u langs de knooppunten over een afstand van 55 kilometer door de Antwerpse en Brabantse Kempen, de valkeniers achterna.

Nergens heeft de valkerij dezelfde groei en bloei gekend als in Arendonk. Arendonk voldeed aan de vereisten die nodig waren voor de valkerij: uitgestrekte, eenzame heidevlakten en moerassige poelen, goren en vennen vormden een echte pleisterplaats voor de valken. Reeds vanaf de 10e eeuw maken archieven melding van het lokken en vangen van deze prooivogels. De voor de jacht afgerichte vogels waren zeer gegeerd door de adel en zo vonden Arendonkse valkeniers hun weg naar verschillende Euroopese hoven. Tot het einde van de 18e eeuw kende de valkenjacht een grote bloei. Vandaag zijn nog steeds enkele valkeniers actief in Arendonk.

Deze Valkeniersroute leidt u langs de gebieden waar de valken vroeger hun pleisterplaats hadden. De Cartierheide, net over de Nederlandse grens, vormt hiervan het hoogtepunt. Deze mooie tocht over rustige landwegen doorheen de grensstreek met haar heide en hoogveengebieden zal u zeker weten te bekoren.

Brochureprijs: 2 €