Home Bezoeken Sinte - Katharinazingen

Sinte - Katharinazingen

Sinte - Katharinazingen

Wat en wanneer

Al sinds mensenheugenis gaan op 25 november de Arendonkse kinderen van deur tot deur om Sinte Katharina te zingen. Ze nemen hierbij een lampionnetje mee en hopen zo op die avond zakken vol met snoepgoed bijeen te zingen.

Vroeger werd er van huis tot huis gegaan met een uitgeholde biet en daarin een kaarsje.

Vanaf 18.00 uur 's avonds tot 20.00 uur trekken de kinderen door de Arendonkse straten en zingen ze uit volle borst het liedje.

Het lied

Sinte Katharina…file Filemina
Een kjeske vur ne centen al wie daer nie over kan
over een kjeske, over een kjeske
en al wie daar nie over kan
over een kjeske van ne cent
laat ons, laat ons
ne goeien avond onder ons

Geschiedenis

Het liedje is ontstaan in de eerste jaren na de eerste wereldoorlog. Het eerste gedeelte is een overblijfsel van nog vroeger, het tweede deel is het refrein van een straatliedje uit die tijd.

Door zeer godvruchtige personen werd een tijdje geprobeerd om een tweede liedje op de markt te brengen. Dit liedje heeft evenwel geen stand gehouden en verdween tenslotte volledig.

Ook latere pogingen om van het gebeuren iets meer te maken, zoals een Katharientjes verkiezing, verdwenen uiteindelijk in de plooien van de geschiedenis. Het zingen daarentegen blijft een populair dorpsgebeuren.

Steun door de gemeente

Sinds enkele jaren kan je als buurtvereniging je krachten bundelen en de kinderen trakteren op wafels en chocomelk. De ingrediënten voor de wafels en de chocomelk worden via de gemeente aangekocht. Als buurtvereniging moet je enkel de bestelling plaatsen voor de benodigdheden en een paar dagen later kan je alles ophalen op het gemeentehuis.

Deze actie wordt tijdig aangekondigd in de gemeentelijke berichtgeving.