Home Leven Milieu Grofvuil ophaling

Grofvuil ophaling

Wat wel en wat niet?

Maar wat is grofvuil eigenlijk?

En wat is het niet? Grofvuil is afval dat omwille van omvang, aard en/of gewicht niet in de Diftar restafvalcontainer kan én dat niet selectief ingezameld kan worden. In Arendonk wordt houtafval, metalen, plastic, afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, bouw- en sloopafval, steen, asbest, afvalbanden, papier, karton, textiel, glas, aardewerk en porselein, klein gevaarlijk afval, groenafval, GFT, PMD, batterijen, treinbielzen … selectief ingezameld. Die zaken mogen dus niet bij het grofvuil.

 

WEL: matras, zetel, tapijt, tapijttegels, vinylvloerbekleding, rotan …

 

NIET: houten kasten (ook formica, vezelplaat … is houtafval), grote plastic voorwerpen (bv. wasmand), metaal (bv. fiets), elektrisch materiaal (bv. staanlamp, computer …). Dergelijke zaken nemen de grofvuil ophalers niet mee. U moet die gesorteerd aanbieden op het containerpark, het merendeel is zelfs gratis. Op die manier wordt afval ook op de juiste manier gescheiden verwerkt. Goederen die nog hergebruikt kunnen worden, kan je laten ophalen door de Kringwinkel WEB of kan je op het containerpark aanleveren. Dan krijgen ze nog een tweede leven en belanden ze niet op de afvalhoop.

 

Wat met afval dat niet uit één en hetzelfde materiaal bestaat? Bv. houten kast met glazen deurtje, groot stuk speelgoed van ijzer en plastic, beddenbodem metalen frame met houten planken, tuintafel metalen onderstel met stenen blad … Probeer dat zoveel mogelijk uiteen te halen en breng dat gesorteerd naar het containerpark, zodat het in de juiste container kan. Dat is goed voor het milieu … en voor uw portemonnee. Voor grofvuil betaalt u op het containerpark 2,00 € per 0,25 m³ en via de stickers 2,50 € per 0,25 m³ bij de ophaling aan huis, terwijl de meeste selectief ingezamelde fracties op het containerpark (bv. plastic, hout, metaal, glas …) gratis zijn.

 

Let op, de grofvuil ophaling aan huis (oranje dagen) is er niet om allerhande grote stukken afval door de gemeentediensten naar het containerpark te laten voeren, maar is enkel bedoeld – zoals de naam zelf al zegt – voor de ophaling van grofvuil. Ook voor oude metalen is er een ophaling aan huis (roze dagen). Alle àndere stukken moet u dus zelf naar het containerpark voeren. Kan u dat niet zelf (bv. u heeft geen auto of geen aanhangwagen), vraag dan hulp aan familie, vrienden, buren … Er is vast wel iemand die u kan helpen. Senioren (55+) en hulpbehoevenden kunnen eventueel terecht bij WEB Assist Klusdienst, tel. 014 46 27 15.

 

Het grofvuil moet netjes en duidelijk zichtbaar aangeboden worden aan de rand van de openbare weg, zonder het verkeer, fietsers en voetgangers te hinderen. De ophalers begeven zich niet op privé-terrein, dus ze komen bv. niet tot aan de garage en zeker niet in huis om de stukken op te halen.

 

Let op, in tegenstelling tot vroeger wordt grofvuil enkel nog op afroep opgehaald. Het adres van de ophaling dient minstens 1 week vooraf telefonisch doorgeven te worden aan de gemeentelijke diensten (014 40 90 60). Daarnaast moet er 1 sticker worden gekleefd op het grofvuil per 1/4m³, deze stickers zijn te verkrijgen aan het onthaal op het gemeentehuis.