Home Leven Veiligheid Dienst 100 DGH

Dienst 100 DGH

Dienst 100 DGH

Als je de gele ziekenwagen van het Rode Kruis door de straten van Arendonk ziet rijden, heb je misschien al gemerkt dat daarin mensen zitten die geen kledij dragen van het Rode Kruis. Hoog tijd dus om het verschil uit te leggen tussen de dienst Dringende Geneeskundige Hulpverlening (DGH) van de gemeente en het Rode Kruis van Arendonk.

Vanaf 1999 stond het Rode Kruis in voor de uitvoering van de dringende geneeskundige hulpverlening (kortweg de 100) binnen Arendonk en de omliggende gemeenten. Omdat het steeds moeilijker werd om voldoende vrijwilligers voor deze dienst te vinden, heeft het gemeentebestuur deze sinds 1 januari 2012 onder haar hoede genomen.

Waar ligt nu juist het verschil tussen DGH en Rode Kruis?

Heel simpel, de dienst DGH heeft maar één taak en dat is zorgen voor een permanentie (dag en nacht) van twee ambulanciers. Wanneer iemand in de gemeente het hulpcentrum 112 belt, worden deze mensen opgeroepen en komen ze met een ziekenwagen naar je toe. De dienst DGH maakt gebruik van de twee gele ziekenwagens die het Rode Kruis vroeger al had aangeschaft. Binnen de dienst DGH werken ze met vier beroepskrachten die de permanentie doen tijdens de weekdagen. In de nachten en het weekend werkt de dienst DGH met vrijwilligers.

Interesse om medewerker van de dienst DGH te worden?

Je moet dan minstens 18 jaar zijn en in gezonde vorm verkeren. Een basisvorming volgen van 132 u is eveneens een vereiste. Na je examen volgt er dan een stage van 40 u. Als je voor beide onderdelen geslaagd bent kan je actief worden binnen de dienst en moet je jaarlijks 24 u permanente vorming volgen. Tijdens de opleiding mag je al meerijden als extra hulpverlener met de ziekenwagen om zo je eerste ervaringen op te doen binnen de dienst.