Home Nieuws Milieu

Nieuws: Milieu

Prijsvraag groepsaankoop muurisolatie

Prijsvraag groepsaankoop muurisolatie

Deze winter organiseert IOK in samenwerking met 27 Kempense gemeenten een groepsaankoop muurisolatie. Zowel het inspuiten van de spouwmuren, als het van buitenaf of binnenuit bij-isoleren van de muren maken deel uit van de groepsaankoop. Ook doe-het-zelvers kunnen materiaal aankopen via de groepsaankoop.

Voor twee clusters van gemeenten wordt hiervoor op dit moment een prijsvraag georganiseerd:

  • Cluster Arendonk, Balen, Dessel, Mol en Retie
  • Cluster Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herenthout, Hulshout en Nijlen

Geïnteresseerde firma’s kunnen een offerte indienen tot en met donderdag 31 januari 2018. De invulformulieren zijn terug te vinden op de website van IOK.

Lees meer

Wees deze feestdagen beter dan de rest: RED-DE-RESTjes!

Wees deze feestdagen beter dan de rest: RED-DE-RESTjes!

De feestdagen zijn weer aangebroken. Tijden van gezelligheid en lekker samen tafelen. Tonnen voedsel worden ingeslagen, want je kan maar beter te veel in huis hebben dan te weinig. Toch? Maar waar blijf je dan met al die restjes? Met de tips van Vlaco word je beter dan de REST!

Lees meer

Everzwijnen

Everzwijnen

Everzwijnen komen sinds 2005 steeds vaker voor in Vlaanderen. Ook in Arendonk zijn er intussen enkele gesignaleerd.

Lees meer

Stook slim!

Stook slim!

Steek jij je open haard of houtkachel aan nu de winter voor de deur staat? Vergeet dan je gezondheid en die van je buren niet. Speel op veilig en stook slim!

Lees meer

Gebruik jij nog pesticiden?

Gebruik jij nog pesticiden?

Pesticiden zijn schadelijk. Niet alleen voor wie ze gebruikt, maar voor iedereen die ermee in aanraking komt. Ze vervuilen bovendien de bodem en komen in ons grondwater terecht. Ze hebben ook een nadelig effect op heel wat nuttige insecten, denk hierbij aan onze wilde bijen en honingbijen, lieveheersbeestjes en tal van kevers ... Daardoor worden ook vogels en vleermuizen bedreigd die insecten op hun menu hebben staan.

Lees meer

De energie infotoer: hernieuwbare energie in een notendop

De energie infotoer: hernieuwbare energie in een notendop

Naar jaarlijks gewoonte organiseert IOK samen met 27 gemeenten, Eandis, Infrax, Kamp C en Gezinsbond deze winter een Energie Infotoer. Die bestaat uit een reeks inspirerende infosessies over energie besparen en hernieuwbare energie.

De infoavond in onze gemeente heeft als onderwerp “Hernieuwbare energie in een notendop” en gaat door op woensdag 29 november 2017 om 20.00 uur in Zaal de Vloed (achter de bibliotheek). De infoavond is gratis, maar we vragen wel om vooraf in te schrijven. Dat kan via www.iok.be/ei of bij de gemeentelijke milieudienst.

Lees meer

Provincie Antwerpen start met ruiming waterlopen

Provincie Antwerpen start met ruiming waterlopen

De provincie Antwerpen start binnenkort met de ruiming van de provinciale waterlopen.

Lees meer

Doe jij het al zonder pesticiden?

Doe jij het al zonder pesticiden?

Ongewenste dieren of planten in de tuin bestrijden? Je terras of oprit schoon houden? Nee, daar heb je geen pesticiden voor nodig. Er zijn voldoende goed werkende alternatieven. Kan je nog wat tips gebruiken? Surf dan naar www.vmm.be/mijn-gifvrije-tuin en zorg mee voor een gezonder leefmilieu.

Lees meer

Verbod op gebruik pesticiden met glyfosaat

Verbod op gebruik pesticiden met glyfosaat

Sinds 19 juli 2017 is het verboden voor niet-professionele gebruikers om nog pesticiden met glyfosaat te gebruiken. Glyfosaat is de actieve stof in bestrijdingsmiddelen, waarvan Roudup het bekendste is. Deze maatregel komt er omdat glyfosaat mogelijk schadelijke effecten heeft op onze gezondheid en op het milieu. Wie vreest dat zijn tuin, oprit of terras nu een wildernis zal worden, kan op twee oren slapen. Er zijn heel wat goede alternatieven voorhanden.

Lees meer

Putwater

Putwater

Putwater is grondwater dat je zelf oppompt. Maar de meeste particuliere waterputten zijn maar enkele meters diep. Daardoor raakt putwater veel sneller vervuild dan kraantjeswater. Gebruik dus kraantjeswater om te drinken, te koken en om je te wassen. Wil je toch putwater gebruiken als drinkwater, neem dan maatregelen om de veiligheid te verhogen. En laat je putwater zeker controleren!

Lees meer