Home Nieuws Milieu Subsidies voor het laten ophalen van asbestgolfplaten

Subsidies voor het laten ophalen van asbestgolfplaten

Subsidies voor het laten ophalen van asbestgolfplaten

De aanwezigheid van asbest in en rond woningen houdt gezondheidsrisico’s in. Ook in de Kempen zijn er nog te veel gebouwen waarvan de daken en gevels bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten. De Kempense gemeenten, IOK Afvalbeheer en OVAM maken werk van een versnelde afbouw van asbest.

Het is nu ook mogelijk om hechtgebonden asbest thuis te laten ophalen. Concreet levert IOK Afvalbeheer plaatzakken of een container (15 m³) en persoonlijke beschermingsmiddelen. Je vult die zelf met jouw asbestgolfplaten en/of asbestcementleien. Nadien komt IOK Afvalbeheer de zakken of container ophalen. Niet gratis, maar wel aan sterk gereduceerde tarieven door de tijdelijke ondersteuning van Vlaanderen. Tot 80% goedkoper.

Asbest werd decennialang gebruikt in bouw- en materiaaltoepassingen. Bijna 2,5 miljoen gebouwen in Vlaanderen kunnen nog asbest bevatten. Omdat asbestmaterialen met de jaren minder veilig worden, keurde de Vlaamse Regering op 20 juli 2018 een versneld afbouwbeleid goed. Met het actieplan Asbestafbouw worden eigenaars ondersteund om asbest in gebouwen sneller op te sporen en te verwijderen.

 

Hoe werkt het?

IOK Afvalbeheer levert de plaatzak(ken) of een container en persoonlijke beschermingsmiddelen om veilig het asbesthoudend materiaal te ontmantelen. Je ontvangt ook een brochure met tips om het asbest veilig te verwijderen en jezelf en je gezin te beschermen. Je zorgt zelf voor de verwijdering van het hechtgebonden asbest en bergt het op in de plaatzak of container. Dan maak je een afspraak en komt IOK Afvalbeheer de asbesthoudende materialen bij je thuis ophalen.

Plaatzakken
Maximaal aantal: 6
Inhoud: in 1 plaatzak passen maximaal 13 platen van +/- 400 kg = 30 m²

Container
Maximaal aantal: 2
Inhoud: Vanaf 180 m² (+/- 80 platen, +/- 2 400 kg) krijg je een container

 

Wat kost het?

Hieronder vind je alle tarieven, plaatsing en ophaling inbegrepen.

Plaatzakken (normale prijs 80 euro)
Prijs: nu 30 euro/stuk; vanaf 2e 20 euro/stuk
Inbegrepen materiaal: 2 sets PBM’s*, infobrochure

Containers (normale prijs 930 euro)
Prijs: nu 170 euro/container
Inbegrepen materiaal: containerbag, 2 sets PBM’s*, infobrochure

Extra PBM set
Prijs: 7 euro
Inbegrepen materiaal: een stofmasker type P3, een tyvec overall en handschoenen

*PBM’s zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. Een set van PBM’s bestaat uit: een stofmasker type P3, een tyvec overall en handschoenen.

Een plaatzak of container bestellen kan via het e-loket op de website van IOK Afvalbeheer. Je kan ook bellen naar 014 56 27 75 of mailen naar afvalbeheer@iok.be.

 

Kleine hoeveelheden asbest, gratis naar het recyclagepark

Via het recyclagepark kan je ook steeds kleinere hoeveelheden asbest gratis afleveren. Per gezin en per jaar is dit 200 kg hechtgebonden asbest (golfplaten, leien …).

 

Zelf asbestcement golfplaten verwijderen

Controleer eerst of je het asbest zelf mag verwijderen, beantwoord volgende vragen:

  • Ik kan het materiaal verwijderen zonder het te breken.
  • Ik kan het materiaal los schroeven met een traag draaiende schroefmachine.
  • Het materiaal lijkt nog in goede staat.
  • Ik heb hulp (personen en machines) om de platen in zijn geheel te verwijderen en in zijn geheel naar beneden te brengen.
  • Ik weet waaraan ik begin.

Is het antwoord op al die vragen ja? Dan mag je het materiaal effectief zelf verwijderen mits de nodige veiligheidsmaatregelen. In andere gevallen neem je contact op met een erkend aannemer. Meer info op www.iok.be/asbest.

In de infographic hieronder kan je terugvinden waar asbest in je woning kan voorkomen en vooral wat je binnen dit project mag meegeven. Heb je andere vormen van asbest, neem dan contact op met een erkend asbestverwijderaar. Die lijst vind je op www.iok.be/asbest.