Home Nieuws Milieu Zwaluwen zoeken gastgezinnen!

Zwaluwen zoeken gastgezinnen!

Zwaluwen zoeken gastgezinnen!

Het spreekwoord luidt 'één zwaluw maakt de lente niet' maar met de verkondigers van de lente gaat het de laatste decennia niet goed. Ze kunnen onze hulp meer dan ooit gebruiken!

In de vroege lente arriveren de zwaluwen na een lange, barre tocht over de Sahara in onze contreien. Bij hun aankomst gaan ze op zoek naar een geschikte nestlocatie. Hier wringt het schoentje echter de laatste tijd. Veel geschikte locaties verdwijnen omdat oude huizen en stallen afgebroken worden of zwaluwonvriendelijk worden gerestaureerd. Een bijkomend probleem voor de zwaluwen is de schaarse voorraad aan geschikte bouwstoffen, veroorzaakt door de menselijke verhardingsdrang. Hoog tijd om onze gevleugelde vrienden bij te staan met kunstnesten. Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete wil dan ook kosteloos kunstnesten verdelen aan geschikte locaties.

Zwaluwen en gierzwaluwen zijn erg kieskeurige vogels. Daarom is het belangrijk om na te gaan of je woning en de omgeving wel voldoen aan de eisen. Want aan een leeg nest heb je niets. Kijk op de website van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete even na of je aan de criteria voor boerenzwaluw, huiszwaluw of gierzwaluw kan voldoen.

Als je denkt dat jij een geschikte locatie hebt voor het plaatsen van kunstnesten, meld je dan aan bij Regionaal Landschap via tom.snoeckx@rlkgn.be.