Home Nieuws Veiligheid en Noodplanning

Nieuws: Veiligheid en Noodplanning

Een open haard of houtkachel? Voorkom een schoorsteenbrand

Een open haard of houtkachel? Voorkom een schoorsteenbrand

Niets zo gezellig als een knetterend haardvuur op een koude herfst- of winteravond. Maar het is niet zonder gevaar, tenminste als je jouw schoorsteen niet regelmatig laat controleren of goed onderhoudt. Want dan hoopt roet zich op tot een teerachtige massa aan de schouwwanden. Hierdoor kan brand ontstaan.

Lees meer

Registratie hobbyvarkens

Afrikaanse varkenspest is niet gevaarlijk voor de mens maar kan wel grote economische schade voor de varkenssector veroorzaken. We moeten dus waakzaam zijn en al het mogelijke doen om Afrikaanse varkenspest te vermijden.

Een noodzakelijke preventieve maatregel voor varkens met buitenloop is een dubbele afsluiting plaatsen om contact met everzwijnen te voorkomen.

Lees meer

Maatregelen tegen Afrikaanse varkenspest

Maatregelen tegen Afrikaanse varkenspest

Sinds er half september wilde everzwijnen met de Afrikaanse varkenspest ontdekt werden in de provincie Luxemburg, heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) maatregelen genomen om de verspreiding tegen te gaan. Er zijn nog geen gevallen van de ziekte vastgesteld bij gedomesticeerde varkens. Ze vormt ook geen gevaar voor de mens.

Lees meer

Droogte van 2018 erkend als landbouwramp

Droogte van 2018 erkend als landbouwramp

De aanhoudende droogte in de lente en de zomer van 2018 is door de Vlaamse regering erkend als landbouwramp. In Arendonk konden land- en tuinbouwers al een beroep doen op de gemeentelijke schattingscommissie. Om hun aanvraag af te ronden moeten ze nu zelf nog een tegemoetkomingsaanvraag indienen bij het Departement Landbouw en Visserij. Dit is mogelijk tot en met 28 februari 2019. Aanvragen die later worden ingediend worden niet meer aanvaard.

Lees meer

CO, de stille doder

CO, de stille doder

CO, voluit koolstofmonoxide, is een gas dat vrijkomt bij de onvolledige verbranding van de meest uiteenlopende brandstoffen (o.a. stookolie, aardgas, hout, steenkool). CO is kleurloos, geurloos, smaakloos en lichter dan lucht en dus laat het gas zich moeilijk detecteren. Maar de uitwerking op het menselijk lichaam liegt er niet om: CO is een dodelijk gas. In België is CO dan ook de meest voorkomende oorzaak van dodelijke ongevallen door vergiftiging.

Lees meer

Teeltschade door droogte

Teeltschade door droogte

De aanhoudende droogte van de afgelopen weken laat ook zijn sporen na op verschillende landbouwpercelen in Arendonk. Daarom wordt geprobeerd de gemeentelijke schadecommissie bijeen te roepen zodat de geleden schade vastgesteld kan worden.

Lees meer

Kippen in de tuin? Hou het Newcastle virus uit jouw kippenhok!

Kippen in de tuin? Hou het Newcastle virus uit jouw kippenhok!

Sinds april 2018 zijn er al 14 besmettingen van de ziekte van Newcastle vastgesteld bij hobbypluimvee. De kippen worden dan erg ziek en sterven. Het virus wordt zeer gemakkelijk overgedragen en daarom heeft het Federaal Voedselagentschap ( FAVV) sinds 2 juli een verbod ingesteld op het verkopen, weggeven en het tentoonstellen van pluimvee. Als pluimveehouder kan je maatregelen nemen om je kippen te beschermen.

Lees meer

Jodiumtabletten blijven minstens 10 jaar houdbaar

Jodiumtabletten blijven minstens 10 jaar houdbaar

Sinds begin maart worden er doosjes met stabiel jodium ter beschikking gesteld van de bevolking via alle apothekers in heel België. Voor onze inwoners zijn de gratis jodiumtabletten echter al beschikbaar sinds 2010. Dit omdat de gemeente Arendonk gelegen is in de zone van 20 km rond Mol-Dessel, waar het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN), Belgonucleaire en Belgoprocess zijn gevestigd.

Lees meer

Nieuw noodnummer voor niet-dringende oproepen

Nieuw noodnummer voor niet-dringende oproepen

Je kelder onder water? Trampoline weggevlogen? Bij een storm of onweer bel je vanaf vandaag naar 1722 voor niet-dringende oproepen aan de brandweer 

Weet jij welk nummer je best belt in welke situatie? We zetten alle noodnummers nog eens op een rijtje!

Meer info: https://112.be/nl/niet-dringend

Noodcentrales nu ook bereikbaar via app 112

Noodcentrales nu ook bereikbaar via app 112

Als je in nood bent, kun je nu de app “112 BE” gebruiken om hulp in te roepen van brandweer, ambulance en/of politie in België.

Het gebruik van de app kan belangrijke tijdswinst opleveren bij de behandeling van noodoproepen. Uiteraard kun je de noodcentrales nog altijd via een klassieke telefonische oproep bereiken.

Lees meer