Home Nieuws Veiligheid en Noodplanning Noodcentrales nu ook bereikbaar via app 112

Noodcentrales nu ook bereikbaar via app 112

Noodcentrales nu ook bereikbaar via app 112

Als je in nood bent, kun je nu de app “112 BE” gebruiken om hulp in te roepen van brandweer, ambulance en/of politie in België.

Het gebruik van de app kan belangrijke tijdswinst opleveren bij de behandeling van noodoproepen. Uiteraard kun je de noodcentrales nog altijd via een klassieke telefonische oproep bereiken.

1 app, 3 hulpdiensten

Eens je de app op je smartphone hebt geïnstalleerd, hoef je de noodnummers niet langer te onthouden en kan je ze ook niet vergeten in een panieksituatie. Eén klik op het icoontje van brandweer, ambulance of politie volstaat om een oproep tot stand te brengen of de chatfunctie te openen.

Lokalisatie

Dankzij de lokalisatiefunctie in de app kunnen hulpdiensten je makkelijker terugvinden in een noodsituatie. Het is vaak moeilijk om uit te leggen waar je je exact bevindt. De app geeft daarom je exacte gps-coördinaten door aan de noodcentrale van zodra er verbinding wordt gemaakt en stuurt daarna om de 30 seconden een update van je positie. Dit kan kostbare tijdswinst opleveren.

Chatfunctie

Doven, slechthorenden en mensen met een spraakstoornis kunnen eenvoudig in de app aangeven dat zij niet kunnen telefoneren. Zij kunnen chatten met de noodcentrale. Ook in andere gevallen kan de noodcentrale uitzonderlijk de chatfunctie activeren.

Extra informatie

Bij het installeren van de app kan je ook informatie registreren, bijv. relevante medische info over hartproblemen, allergieën, epilepsie, diabetes…De operator krijgt ze automatisch te zien als er verbinding wordt gemaakt en kan ze meteen doorgeven aan de hulpdiensten die ter plaatse komen.

Download en registreer

Je vindt de app terug in de Play Store (Android) en in de App Store (Apple) via de zoekterm “app 112 BE”. Na de installatie kan je het icoontje van de app op het beginscherm van je smartphone plaatsen zodat je het makkelijk terugvindt in een noodsituatie.

Opgelet: de app 112 BE werkt enkel in België.

Meer info: www.112.be