Home Nieuws Welzijn en gezondheid 10 tips voor een gezonde lenteschoonmaak

10 tips voor een gezonde lenteschoonmaak

10 tips voor een gezonde lenteschoonmaak

Wist je dat de vaatdoek na een dag meer dan een miljard micro-organismen bevat? Gebruik elke dag een verse vaatdoek. We geven je graag nog 10 tips voor een gezonde lenteschoonmaak.

  1. Koop liever geen producten met een gevaarsymbool. Er bestaan vaak minder gevaarlijke alternatieven. 070 245 245 is het gratis nummer van het Antigifcentrum. Sla het op in je gsm of telefoonboek.
  2. Volg altijd de gebruiksaanwijzing en gebruik niet meer dan de aangegeven dosis! Staat er niet op hoeveel je moet gebruiken, probeer dan eerst met zo weinig mogelijk: dit is goedkoper, gezonder en beter voor het milieu.
  3. Schiet niet met een geweer op een mug: in een normale woning is het zelden nodig of zelfs nuttig om te ontsmetten. Gebruik een allesreiniger zonder ontsmettingsproduct er in. Wil je toch ontsmetten, dan moet je altijd eerst grondig schoonmaken, want anders heeft de ontsmetting geen effect.
  4. Het microvezeldoekje is een uitstekend hulpmiddel om schoon te maken: doeltreffend, effectief en milieuvriendelijk.
  5. Vermijd spuitbussen en luchtverfrissers! Ze verstuiven het product in fijne druppels die gemakkelijk ingeademd kunnen worden. Dat geldt ook voor ontgeurders.
  6. Bleekwater is geen schoonmaakmiddel: het bleekt het vuil en kan ontsmetten, maar maakt niets schoon. Het is zeer irriterend en schadelijk. Als je het toch gebruikt, meng het dan zeker nooit met andere producten zoals ontkalker, anders komen er giftige chloordampen vrij!
  7. De vaatdoek is een dierentuin: het opnemen van allerlei vuil, vocht en bewaren op kamertemperatuur leveren je na een dag tijd meer dan een miljard micro-organismen op. Was ze heel frequent op 60 °C.
  8. Gebruik je stofzuigerzak niet te lang en maak de filters van je stofzuiger schoon in een sopje wanneer je er een nieuwe zak in zet of vervang ze door nieuwe filters. Stofzuigers met een HEPA-filter of een centraal stofzuigsysteem brengen minder stof opnieuw in de lucht.
  9. Ventileer en verlucht goed tijdens stofzuigen, vegen of afstoffen!
  10. Kies liever voor gladde vloerbedekking die je met water kan schoonmaken.

Dit is een publicatie van de Vlaamse Logo's en VIGeZ vzw.