Home Nieuws Welzijn en gezondheid 4 voor 12

4 voor 12

4 voor 12

1 op 4 mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met een psychisch probleem. Daarnaast geeft 1 op 4 mensen aan dat ze zich niet goed in hun vel voelen. Toch is praten over psychische kwetsbaarheid nog steeds een taboe in Vlaanderen.

1 op 4 mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met een psychisch probleem. Dat kan verschillende vormen aannemen: slapeloosheid, depressie, zelfmoordgedachten, psychose … Daarnaast geeft 1 op 4 mensen aan dat ze zich niet goed in hun vel voelen.

Toch is praten over psychische kwetsbaarheid nog steeds een taboe in Vlaanderen. Bijna 60% van wie psychische problemen heeft, praat er niet over en zoekt geen hulp. Het is dan ook belangrijk dat we alert zijn voor signalen die aantonen dat het mogelijk niet goed gaat met iemand. Het is nog niet te laat, maar het is wel 4 voor 12.

Herken de 4 signalen
De volgende signalen kunnen erop wijzen dat iemand het moeilijk heeft. Zeker wanneer je meerdere signalen opmerkt en deze zich gedurende langere tijd voordoen, kan dit erop wijzen dat deze persoon hulp nodig heeft.

  • verandering in gedrag
  • verandering in emoties
  • zich terugtrekken
  • zeggen dat het niet goed gaat

Heb je signalen opgemerkt die er mogelijks op wijzen dat iemand hulp nodig heeft? Ben je bezorgd om iemand in je omgeving die het moeilijk heeft? Wil je er graag zijn voor deze persoon maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Op www.4voor12.be/hoe-kan-je-helpen vind je enkele tips die je hierbij kunnen helpen.

Meer info
www.4voor12.be