Home Nieuws Welzijn en gezondheid Laat je borsten onderzoeken in de Mammobiel

Laat je borsten onderzoeken in de Mammobiel

Laat je borsten onderzoeken in de Mammobiel

Naar tweejaarlijks gewoonte komt de Mammobiel van maandag 20 mei tot en met vrijdag 14 juni 2019 naar Arendonk. De bedoeling is borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Vrouwen tussen 50 en 69 jaar kunnen met een uitnodigingsbrief een gratis mammografie in de Mammobiel laten nemen.

Een mammobiel is een bus die speciaal ontworpen is voor het maken van een mammografie (röntgenfoto van de borsten). De Mammobiel Antwerpen is al 25 jaar actief in gemeenten en wijken waar geen vaste mammografische eenheid gevestigd is.

Alle vrouwen krijgen vanaf het jaar waarin zij 50 worden tot en met het jaar waarin zij 69 jaar worden een persoonlijke, schriftelijke uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO).

Het bevolkingsonderzoek richt zich tot vrouwen zonder klachten. Deelnemen is dus niet aangewezen voor:

  • vrouwen die in behandeling zijn voor borstkanker; dat geldt tot 10 jaar na de diagnose.
  • vrouwen met klachten die kunnen wijzen op borstklieraandoeningen.
  • vrouwen die door erfelijke factoren een verhoogd risico op borstkanker hebben.

Deze vrouwen moeten opgevolgd worden door hun arts.

Op de uitnodigingsbrief staat een afspraak vermeld (datum en uur). Als dit niet past, kan je bellen op het gratis nummer 0800 60 160 om die te wijzigen. Zonder afspraak kan je geen onderzoek laten uitvoeren in de mammobiel.

Vrouwen die hun laatste screeningsmammografie lieten uitvoeren bij een andere mammografische eenheid (radioloog of radiologische dienst in een ziekenhuis) zullen opnieuw een uitnodiging ontvangen voor die dienst. Ze kunnen er echter wel voor kiezen om naar de mammobiel te komen. De mammobiel is ook toegankelijk voor rolstoelgebruiksters (via een lift). Het is dan wel best even op voorhand te bellen zodat de nodige voorbereidingen kunnen getroffen worden.

De screeningsmammografie is om de 2 jaar gratis voor wie aangesloten is bij een Belgisch ziekenfonds. Dus enkel de vrouwen die de voorbije 2 jaar geen mammografie lieten maken, ontvangen een uitnodiging. Het onderzoek is niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen.

Bij het binnenkomen in de mammobiel worden vrouwen ingeschreven. Na de registratie mogen de vrouwen in de kleedkamer hun bovenlichaam vrij maken. Je draagt dus best tweedelige kledij.

Gelieve geen bodylotion en deodorant te gebruiken. Halskettingen en oorbellen moeten niet uitgedaan worden. Daarna volgt het maken van de mammografie in de onderzoeksruimte. Dit gebeurt door vrouwelijke verpleegkundigen. Zij leggen precies uit wat het onderzoek inhoudt. Tijdens de mammografie gaat een vrouw met ontbloot bovenlichaam voor een röntgenapparaat staan. Een verpleegkundige legt de borst op een steunplaat, waarna de borst zo plat mogelijk wordt aangedrukt door een compressieplaat. Van elke borst worden dan 2 foto’s gemaakt, horizontaal en verticaal. De foto’s worden door 2 radiologen beoordeeld in het Centrum voor Kankeropsporing. Zijn die het niet eens met elkaar, dan zal nog een derde radioloog de foto’s beoordelen. Vrouwen en hun arts ontvangen na ongeveer 2 weken het resultaat per brief.

Meer info
Centrum voor Kankeropsporing
0800 60 160
www.bevolkingsonderzoek.be